Yeni bir Uzaktan Eğitim makalesinde sizlerle beraberiz.
Bir ağın yerleşimi kablolama sistemine ve makinelerin birbiriyle iletişim biçimine göre düzenlenir. Ağ içindeki bilgisayarların fiziksel düzenine ağın yerleşimi (topoloji) denir. Ancak ağın içinde yer alacak bir makinenin ağın düzenine uyum sağlamadan önce ağın içindeki sinyal alışverişine uyum sağlaması gerekir. Başlıca topoloji tipleri bus (doğrusal yerleşim), ring (halka yerleşim) ve star (yıldız) topolojilerdir. Şimdi bunları açıklayalım.
Doğrusal yerleşim (bus)
Doğrusal yerleşimde bir doğrusal hat üzerinde iş istasyonları ve hizmet birimi yer alır. Yaygın kullanılan Ethernet yerel bilgisayar ağı buna bir örnektir.
Doğrusal hattın iki ucunda sonlandırıcı (terminatör) yer alır. İş istasyonları birer ağ arabirim kartı ile ağa bağlanırlar. İş istasyonlarının ağa bağlanması için T Connector kullanılır.
Bus Topolojisinin Avantajları
Ucuz ve kurulumu kolay bir çözümdür.
Kablo yapısı güvenlidir.
Merkezi birime ihtiyaç duyulmaz.
Bus Topolojisinin Dezavantajları
En büyük dezavantajı bir istasyonda oluşan hatanın (temassızlık, kopukluk, kısa devre vs.) tüm sistemi etkilemesidir.
Arıza tespiti zordur.
Maksimum 30 istasyon bağlanabilir.
Halka yerleşim (ring)
Halka biçimindeki ( ring/yüzük ) ağda iş istasyonları ve hizmet birimi bir daire oluşturacak biçimde yerleşirler.
Halka ağlara "Token ring" ağlarda denir. Bu ağda "token" olarak adlandırılan bir bilgi birimi vardır. Bu bilgi ağ içinde sürekli döner özel denetim kodu ile iletişimi düzenler. İletime başlayan iş istasyonu önce bu bilginin kendine gelmesini beklerler. Bu yöntem kablonun aynı anda kullanılmasını önler.
Yıldız yerleşim (star)
Yıldız (star) yerleşim biçimine ARCNET ağlar da denir. Bu yerleşim biçiminde iş istasyonları yıldız biçiminde dağılırlar. Yıldızın merkezinde bir hub veya switch, bunlara bağlı olan bütün noktaları birbirine bağlar. Kablonun bir ucu network adaptör kartına bağlı iken diğeri hub veya switche takılır.
Ağın kontrolü bir noktadan yapılır ve her iş istasyonuna ayrı bir kablo döşenir.
Yıldız Topolojisinin Avantajları
Bir istasyonun arızalanması ağı etkilemez.
Ağa yeni bir istasyon eklemek kolaydır.
Arıza tespiti kolaydır.
Yıldız Topolojisinin Dezavantajları
Merkezi birimin devre dışı kalması tüm sistemi etkiler.
Çok fazla kablo kullanıldığı için diğer topolojilere göre masraflıdır.
Ağaç (Tree) Topolojisi
Genellikle yıldız topolojisindeki ağları birbirine bağlamak için kullanılır. Böylece ağlar büyütülebilir. Bir ağacın dalları farklı topolojilerdeki ağları temsil eder, ağacın gövdesi ile de bunlar birbirine bağlanabilir.